Районната прокуратура във Варна предаде на съд бизнеспартньори за измама на строителни предприемачи в големи размери Бизнеспартньорите Марианна К. и Свилен Р. са мамили с хиляди левове строителни предприемачи от морския град. 

Причинената имотна вреда на тримата измамени е в размер на 75 400 лева.

Подсъдимите се запознали чрез варненска адвокатка. 53-годишната Марианна търсела контакти с варненски бизнесмени, на които да помогне да се доберат до усвояване на еврофондове чрез свои познанства в София. Подсъдимата афиширала свои "връзки" с фонд "Земеделие", с ИАРА, с църквата. Регистриран бил консорциум, като за негов управител бил избран 63-годишния Свилен Р.

За функционирането на сдружението трябвало да бъдат внесени средства и така тримата варненски бизнесмени внесли различни суми по сметката на консорциума. Общата сума била 75 400 лева, като част от парите били дадени на ръка.

В периода на измамата - от 28 февруари до 15 юни 2016 г., включително и пред свидетелка по делото, Свилен Р. теглел пари от сметката на консорциума, които предавал директно или чрез хора на подсъдимата Марианна. Средствата, вложени от предприемачите, били усвоени изцяло от двамата подсъдими по неустановен по делото начин.

Подсъдимата Марианна К. има предходна съдимост за измами, идентични с тази, за която сега е предадена на съд.

Свилен Р. е осъждан, но реабилитиран.

Причинените от измамата щети не са възстановени.