Близо 11 000 са доброволците на Българския червен кръст във Варненска област, съобщи днес председателят на регионалната структура на организацията Илия Раев. Той уточни, че сред желаещите да помагат на нуждаещите се има около 500 младежи до 18-годишна възраст.

Въпреки пандемичната обстановка Червеният кръст във Варна не спря своята дейност, допълни Раев.

По думите му доброволците ежедневно оказват подкрепа на около 600 души. Благодарение на тях над 12 000 души са получили и хранителните помощи, осигурени от Европа.

Доброволците на първа линия са подсигурени с лични предпазни средства, каза Раев и гордо допълни, че няма нито един случай на заразени червенокръстци.

Ръководството на организацията днес отличи 54 души за активното им участие в борбата с пандемията и оказаната от тях подкрепа на хора в нужда. Тържеството уважиха представители на митрополията, на общината, както и командирът на Военноморските сили контраадмирал Кирил Михайлов.

За пръв път днес бе показана и възстановена униформа на Младежкия червен кръст от 1936-37 година. Идеята е на Тодор Тачев, ученик от 11 клас в Средното училище с езиково обучение "Ал. С. Пушкин" във Варна.

Униформата е много близо до военните, различава се по пагона и копчетата. Тогава младите червенокръстци са носели кортици и са поздравявали чрез козируване, разказа Тачев.