Обявили се за собственици на 20 декара от Ботаническата градина във Варна частни лица се опитаха да разрушат една от оранжериите, която се намира там. Градината е собственост на Софийския университет. Двете страни, които си оспорват терена, водят дело. Заседанието е насрочено за 1 февруари. За случилото се е уведомена полицията.

По обяд служители на Университетската ботаническа градина във Варна забелязали багер, който събарял фасадата на една от оранжериите в спорния имот.

"Освен лицето в багера имаше и още едно лице до него, което го ръководеше. Започнахме да документираме какво се случва, и лицата за около 40 секунди изчезнаха", разказа пред БНТ Александър Тодоров, който е главен специалист в Ботаническата градина.

"Използвали са времето, вали пороен дъжд, хората бедстват някъде, а те използват този дъжд да разрушат сградата на оранжерията с надеждата, че няма да бъдат забелязани", обясни зам.-директорът на Университетските ботанически градини Огнян Илиев.

Освен оранжерии, в имота има разсадници със защитени видове, както и инвентар на Софийския университет.

"Ще бъдат предприети и необходимите действия за самоволно и незаконно разрушаване на оранжериите и складовете на Ботаническата градина", допълни Илиев.

Сагата започва преди 20 години, когато частни лица се сдобили с акт за собственост върху част от Ботаническата градина по Закона за собствеността и ползването на земеделски земи. През 2004-а те опитали да завземат имота. Тогава Софийският университет завежда дело във Варненския окръжен съд, което печели и теренът бил спасен. През август миналата година ситуацията се повтаря. В имота този път влизат не собствениците, а техен кредитор чрез съдия изпълнител. В момента спорният имот е ограден с телена мрежа.

"Използват такива методи, мутренски в голяма степен, да завземат тази територия", коментира зам.-директорът.

По случая се води следствие, насрочено е и дело, което ще се гледа на първи февруари.

"Заведените искове от страна на университета юридически спират възможността да се предприемат каквито и да е действия до решаване на спора", допълни Илиев.

За съборената оранжерия служителите на Ботаническата градина са уведомили областната управа във Варна. Подаден е и сигнал в полицията. Вече е установен собственикът на багера.

"Трябва да се опази тази държавна собственост, да се направи всичко възможно да не се посяга върху нея, тъй като погиването на имота, знаете, че по българските закони няма вещ, няма дело. Дано да се установи и кой е възложителят и да се накажат виновниците", каза областният управител на Варна Стоян Пасев.

Проверката по случая продължава.