Двама архитекти от бюро в Берлин, сред които една българка, печелят международния конкурс за нова сграда на Карин дом във Варна, обяви директорът на социалната институция Мая Донева.

По думите й в надпреварата са били представени 174 проекта от 48 държави по света. Международното жури, което оценяваше разработките, бе 9-членно, посочи Донева. На второ място в конкурса е класиран проектът на архитектурно обединение от Москва, а на трето - разработката на индийски архитект.

Финансирането за строежа на новата сграда - малко над 1,4 милиона евро, е осигурено с помощта на датските фондации "Велукс". Теренът - 2,5 декара, е от община Варна.

Сградата ще се намира в центъра на Варна.

"Това е добър и комуникативен район, който се намира в широкия център на Варна. Това, с което трябва да се съобразят архитектите, е оптималното запазване на растителността в имота. Необходимо е да остане достатъчно пространство за детски площадки - необходимост както за родителите, така и за децата. Бихме искали да видим проекти, които отговарят на критериите за устойчиво развитие", коментира Веселина Василева, координатор на проекта за изграждане на новия център.

Целта е новата сграда да бъде функционална и да отговаря на нуждите на децата и техните семейства.

При представянето на резултатите от международния конкурс днес кметът на крайморския град Иван Портних поздрави екипа на Карин дом. По думите му, след като вече има одобрен проект, ще бъде направено всичко възможно да се пристъпи бързо към реалното изпълнение на новата сграда.