Театрално-музикалният продуцентски център (ТМПЦ) е предвидил амбициозна програма за предстоящата 100 -годишнина на варненския драматичен театър "Стоян Бъчваров". За целта в трите сезона, които ни очакват до юбилея, ще бъде обърнато внимание както на публиката, така и в национален план на варненския театър и неговата трупа. Това съобщи във варненския ефир на Дарик директорът на ТМПЦ и председател на общинската комисия по култура Даниела Димова (на снимката).

Точно в този аспект е изборът на режисьори и репертоар, подчерта тя. Очаква се през 2019 година режисьорът проф. Пламен Марков да представи мащабната продукция "Отело". След успеха на спектакъла "Драконът" неговият режисьор Явор Гърдев ще бъде поканен отново да постави своя пиеса през 2020 или 2021 година, добави Димова. Очакват се и гастроли от чужбина.

"Малко театри в малко държави могат да си позволят да направят толкова богат спектакъл като човешки ресурс с наличие на голяма актьорска трупа", коментира тя, визирайки "Драконът". Друга цел пред театъра е трупата да се отвори и да има по няколко гастрола от външни гости, които да поемат роли и да се преплитат с енергията на варненската трупа.

На 17 октомври Черногорският кралски театър ще гостува с "Капиталът" на Маркс, а на 17 и 18 ноември предстои Нощта на театрите, в която варненският ще се включи в две поредни вечери.

От името на балетната трупа ще бъде внесено предложение на мястото, където загина Мартин Чикалов, да бъде сложен легнал полицай, съобщи още Димова. Балетистът беше блъснат в средата на септември на бул. "Приморски". В негова памет ще бъде игран модерният балетен спектакъл.  

Сред новите представления на Варненската опера е мюзикълът "Сън в лятна нощ", чиято световна премиера е на 8 октомври. Предстои и гастрол на оперетата "Баядерка" на трупата на Велико Търново. На 11 октомври можем да видим балета "Жизел".

Над 21 хиляди зрители са посетили 13-те вечери на Опера в летния театър, каза още Даниела Димова.