Алманах представя фотоси на макети на емблематични сгради във Варна от периода 1960-1975 година, съобщи авторът му - журналистът Димитър Щерев.

Той уточни, че в книгата "Алманах на макетно ателие - Варна, за периода 1960-1975 година" са представени повече от 200 фотоса на макети, правени през този период. В изданието има снимки на творби на едни от най-изявените варненски архитекти, които са работили по това време - Стефан Колчев, Симеон Димитров, Камен Горанов, Симеон Саралиев, Косьо Христов, и много други, предава БТА.

В алманаха са включени фотоси на макетите на Фестивалния и конгресен център в града; сградата на общината, която по онова време е партийният дом на Варна; хотел "Черно море"; банята "Гъбата"; плувния комплекс. Много от включените в изданието със снимки макети не са реализирани.

"Идеята е това нещо да бъде запазено, да остане в историята, защото тези макети вече не съществуват, но поне имаме фотосите", разказа Щерев и допълни, че създателят на макетното ателие е неговият дядо и по тази причина снимките са останали в семейството.

Книжките ще бъдат дарени на Регионалната библиотека във Варна, на университети, които преподават архитектура, на училища и други.

Снимка: БТА