Десет адреса във Варна, Аксаково и Полски Тръмбеш са претърсени при операция срещу прането на пари.

За срок от 24 часа са задържани петима души, съобщиха от полицията в крайморския град. Всички те са известни на органите на реда за кражби, грабежи, обсебване и вещно укривателство.

При претърсванията са намерени и иззети множество доказателства - рутери от засечените IP адреси, настолни и преносими компютри, таблет, мобилни телефони, СИМ карти, множество флашпамети и др. устройства за съхранение на данни, електронен подпис, устройства за банкиране, банкови карти на български и чужди банки, неистински печати на две търговски банки и печати на засечените търговски дружества, както и банкови документи.

Намерен и иззет е пистолет без документи.

Операцията е проведена от служители на "Икономическа полиция" и отдел "Разследване" при областната дирекция на МВР във Варна. Действията са втори етап от работата по случай за "пране" на 900 000 евро. Средствата са от измама, извършена в Швейцария, и са преведени по банкова сметка на българско търговско дружество, т. нар. бушон, уточняват от полицията.

От МВР-Варна допълват, че при предходен етап от работата по случая е задържан организаторът на схемата, който е приведен в затвора в града. Той е бил издирван заради влязла в сила присъда "лишаване от свобода" с червена бюлетина на Интерпол.