Варненският окръжен съд допусна екстрадицията на 45-годишната Анна С. в Германия, където е разследвана за измами. Тя е обявена за международно издирване във връзка с издадена Европейска заповед за арест (ЕЗА) от Районния съд в Меминген на 02.11.2017 г.

Анна С. е задържана на 12.01.2021 г. от служителите на РУ-Провадия. Компетентен да разгледа искането за екстрадиция е окръжния съд по местоживеене на лицето - в случая Окръжен съд-Варна.

45-годишната българска се издирва от германските власти по обвинение, че в периода 28.11.2016-30.11.2016 г. е извършила три измами и два опита, като е присвоила 930 евро.

На 28 ноември 2016 г. Анна С. се свързала с работодател в Марктобердорф, пуснал обява, че търси кухненски работници за ресторанта си. Поискала му 150 евро за самолетен билет, които той превел още същия ден.

На следващия ден Анна отново позвънила на бъдещия си работодател в Германия и поискала още 280 евро, за да мине границата, на която била спряна, заради стари финансови задължения. Исканата сума отново ѝ била преведена веднага.

По-късно същия ден получила допълнително 500 евро, след като мним митнически служител се обадил на ресторантьора, за да му обясни, че без тази сума Анна не може да напусне България. С подобни сценарии били направени още два опита за измама.

Според германския НК престъплението се наказва с "лишаване от свобода" до 10 години, докато по нашето законодателство е предвидено от 1 до 6 години затвор.

Пред съдебният състав на Варненския окръжен съд, Анна С. отказа да бъде доброволно екстрадирана, като не се отказа от принципа на особеността. Обясни, че се се грижи за болната си сестра и е трудово заета и помоли да не бъде трансферирана.

Варненският окръжен съд изслушвайки становищата на страните и запознавайки се с материалите по делото прецени, че няма законови основания да бъде отказана екстрадицията на 45-годишната Анна С. и следва тя да бъде предадена на германските власти. Потвърдена беше и наложената ѝ най-тежка мярка за неотклонение "задържане под стража" до предаването ѝ на съответните компетентни власти на молещата държава.

Определението на Окръжен съд-Варна подлежи на обжалване пред Апелативен съд-Варна в 5-дневен срок.