23-годишният Тодор Т. бе осъден днес от състав на Варненския окръжен съд на 25 години лишаване от свобода при строг режим за извършено от него убийство по особено мъчителен начин и с особена жестокост

Присъдата бе постановена при условията на съкратено съдебно следствие. Подсъдимият призна всички факти и обстоятелства в обвинителния акт на Окръжната прокуратура за убийството на своя съселянин Недялко Г., извършено на 8 февруари тази година по особено мъчителен начин и с особена жестокост, като целта му бе да получи наказание, намалено с една трета.

Съдебният състав уважи изцяло гражданските искове по 100 000 лева за всяка от двете дъщери на убития Недялко.

На 8 февруари тази година около 17 часа в магазин в село Старо Оряхово, пред който имало няколко маси, Тодор, който бил известен в селото с прякора Лудия, се засякъл със 70-годишния Недялко. Възрастният човек работел като пастир и всяка сутрин, преди да поведе на паша животните на работодателя си, се отбивал да пие кафе. Пред свидетел по делото Тодор заявил, че "има зъб" на Недялко и се заканил да го набие.

Около 20,30 часа пристигнал друг свидетел по делото, когото Недялко почерпил. Половин час по-късно помолил съселянина си да го придружи до дома му, тъй като бил употребил значително количество алкохол. Мъжът го оставил в изоставена тухлена постройка, в която живеел 70-годишният пастир.

По-късно от магазина си тръгнал и подсъдимият, минал пред дома на сестра си, взел от навеса с дървата за огрев дърво с дължина около метър и половина и отишъл в дома на Недялко. Тодор влязъл в къщата, видял възрастния мъж, който бил с гръб към него, и започнал да му нанася удари с дървото по гърба. Част от дървения кол се счупил от ударите. Недялко направил опит да го издърпа от ръцете на Тодор, но не успял. Разгневен, 23-годишният продължил побоя над възрастния мъж с юмруци по лицето и главата. Когато Недялко спрял да мърда, извлачил тялото му на двора и го захвърлил заедно с вещите му. Започнал да чупи дървените плоскости, с които били закрити прозорците, изкъртил и вратата, като забил кола в нея.

Тройната съдебномедицинска експертиза сочи като причина за смъртта механичната асфикция от аспирация на кръв в дихателните пътища и белите дробове на убития Недялко, причинена от кръвоизлив от разкъсаните съдове при счупването на костите на лицевата част на черепа.

Присъдата на Варненския окръжен съд подлежи на обжалване пред Апелативния съд.