110 блока с представители на детски градини, училища, университети, на образователни, културни, спортни и социални институции ще се включат в традиционното празнично шествие във Варна по случай 24-ти май - Ден на българската просвета и култура и на славянската писменост. Организатор на събитията са дирекциите "Образованите", "Култура и духовно развитие" и спорт" към Община Варна.

Денят ще започне в 9,20 ч. с благодарствен молебен в Катедралния храм " Успение Богородично". Точно в 10 ч. на пл. "Св. Св. Кирил и Методий" ще бъде издигнат българският флаг, след което ще бъде изпълнена фолклорна композиция, с участието на състави от основни и висши училища.

Под звуците на химна "Върви, народе възродени", ще тръгне празничното шествие, което традиционно се повежда от ученици и учители от ОУ "Св. Св. Кирил и Методий". Следват училищата - носители на "Награда Варна" за 2019 г. и честващите юбилеи - Националното училище по изкуствата "Добри Христов", /75 години/, ОУ "Захари Стоянов" /50 години / и Гимназия с преподаване на чужди езици "Йоан Екзарх" / 25 години/. Във връзка с титлата "Варна - Европейски град на спорта - 2019" тази година е сформиран и блок на спортните клубове. По бул. "Вл. Варненчик" ще бъдат разположени всички блокове на детските градини.

Предвидени са промени в организацията на шествието - за първи път то ще се движи в две успоредни колони в отделните платна на бул. "Мария Луиза" до кръстовището с бул. "Сливница". След това част от блоковете ще продължат по бул. "Осми Приморски полк", а друга - по бул. "Сливница". В 11 ч. пред входа на Морската градина ще започне концерт под мотото "Да поиграем на празника" на фолклорен ансамбъл "Варна".