93-ма обитатели на частния старчески дом "Св. Георги" в местността "Ален мак" край Варна са заразени с COVID-19. В дома са настанени над 200 души. Положителни са тестовете и на 9 души от персонала - лекари, сестри и санитари. Четирима от регистрираното огнище са починали.


Това съобщиха от РЗИ-Варна, след като за денонощие в областта бяха отчетени 61 нови случая на COVID-19.

Междувременно заразата плъзна във втори дом за възрастни хора - "Гергана", където почина жена с положителна проба.

На извънредно заседание на Областния кризисен щаб бе взето решение заразените в "Св. Георги" да бъдат изолирани на два етажа в сградата, да бъде осигурено снабдяването с медикаменти и лични предпазни средства и да се насочи допълнително медицински и обслужващ персонал от лечебните заведения в града за денонощно наблюдение на заразените и контактните лица от дома.

На всички работещи и настанени там са направени изследвания, уточниха от РЗИ.

След като прокуратурата откри нарушения на противоепидемичния режим в "Св. Георги" и започна разследване, от РЗИ също отчетоха, че са направили 3 проверки в дома и са дали указания как да се спазват мерките за сигурност.

Общо за областта регистрираните положителни проби за COVID-19 към момента са 791. В инфекциозната клиника в УМБАЛ "Св. Марина" са настанени 43 пациенти.

Заради ръст на случаите във Военноморска болница бе открито COVID-отделение. 34 допълнителни легла има и в "Св. Марина", като предстои такива да се обособят и в МБАЛ "Св. Анна", за да се увеличи капацитетът за лечение на заразени с усложнения с общо 68 легла.