Едночасовият билет за пътуване, закупен от машина, вече струва 1,60 лв., а за 90 минути - 2,40 лв. Всички останали цени остават непроменени, съобщихат от общинското предприятие ТАСРУД.

Цената на целодневния билет остава 4,00 лв. Тези видове билети ще се закупуват от машините за продажба на билети на спирки и в автобус/ тролейбус или от шофьор на съответното превозно средство.

Остават непроменени цените на електронните билети, закупени от мобилно приложение на Община Варна за покупка на билети за градски транспорт - TicketVarna.

Без промяна е билетчето при закупуване чрез мобилното приложение, като за 60 минути е 1,00 лв., за 90 минути -1,50 лв. и целодневен - 4,00 лв.

Цената на електронната предплатена карта за пътуване също остава непроменена. Предплатената карта се купува от машини за продажба на билети на спирка и се презарежда в машини на спирка и в превозно средство. Цената е 10,00 лв. при което се получават 11 часа времепътуване. При използването на тази карта е необходимо да се маркира на валидатора в автобуса/тролейбуса съответната цена от 1,00 лв., 1,50 лв. и 4,00 лв. в зависимост от времепътуването, което е избрано.

Цената на свободните абонаментни карти също не е променена. Абонаментните карти се закупуват от пунктовете на "Градски транспорт" ЕАД.

От общинското предприе ТАСРУД препоръчват на гражданите и гостите на Варна, ползващи обществен транспорт, да си купуват абонаментни и предплатени карти, както и да ползват мобилното приложение. Купуването на хартиен билет от машините за продажба на билети се препоръчва да се ползва само при липса на закупена карта и при инцидентни пътувания.

Новите цени са одобрени на последната сесия на Общинския съвет, като причината е бързо променящата се икономическа ситуация, повишаването цената на горивата и енергоресурсите - в световен мащаб и на местно ниво, намаленият пътникопоток, както и други фактори, които оказват отражение върху разходите при изпълнението на услугите по обществен превоз на пътници, мотивират решението си от общинското предприятие.