Пленумът на Върховния административен съд (ВАС) реши да не сезира Конституционния съд във връзка с жалбата на Десислава Иванчева срещу избора на двама евродепутати от ДПС, съобщи lex.bg.

 

От ВАС съобщиха, че пленумът се е събрал днес и решението е било взето с гласовете на 53-ма върховни съдии от общо 71 присъствали.

На първите две места в листата на ДПС бяха лидерът на партията Мустафа Карадайъ и депутатът Делян Пеевски, но след изборите те се отказаха от постовете на евродепутати, а местата им заеха Атидже Алиева и Искра Михайлова.

Според Иванчева зачетените от Централната избирателна комисия (ЦИК) заявления на Карадайъ и Пеевски да оттеглят съгласието си за участие в изборите след провеждането им, представлява институционално легитимиране на злоупотребата с пасивното избирателно право и с демократичните принципи на страната, посочват от ВАС.

Отстранената и подсъдима за подкуп кметица на "Младост" беше написала още в мотивите си в жалбата до съда, че решението на ЦИК нарушава Конституцията, според която не се допуска злоупотреба с права, както и тяхното упражняване, ако то накърнява права или законни интереси на други.

След като беше осъдена на първа инстанция на 20 години затвор, Иванчева беше задържана отново и след това пусната под домашен арест. Тогава тя реши да се включи в изборите за Европейски парламент и получи неочакваните 30 310 гласа (1,55%), което е повече от подкрепата за участващите в управлението Валери Симеонов и "Атака" на Волен Сидеров.