26-годишен мъж от Попово е осъден на 3 месеца "лишаване от свобода" при строг режим и 10 000 лева глоба заради нарушаване на карантинните мерки против разпространението на COVID-19.

Хюнай Х. се завърнал от Белгия на 14 април. На границата му е връчено предписание от РЗИ - Русе за задължителната 14-дневна карантина. Посочил, че ще бъде в изолация на постоянния си адрес в град Попово.

Полицейски служители извършили проверка на домашния му адрес още същия ден и Хюнай не бил открит. Намерен бил в магазин. За отклоняването му е връчен предупредителен протокол. На 17 април служители на реда отново проверили на адреса, но Хюнай не бил открит в дома си. Два дни по-късно при трета проверка, отново не бил намерен.

Образувано е досъдебно производство и с обвинителен акт на Териториалното отделение в Попово към Районната прокуратура в Търговище Хюнай Х. бил предаден на съд.

Подсъдимият е осъждан многократно, три пъти е търпял ефективни присъди в затвор. Последната му ефективна присъда от 4 месеца лишаване от свобода за кражба е изтърпял на 18 януари 2020 г.

Присъдата е произнесена при условията на задочното производство, тъй като подсъдимият, макар и редовно призован в първото съдебно заседание по делото, не се явил.

Съдебният акт подлежи на протест и обжалване пред Търговищкия окръжен съд в законния 15-дневен срок.