Наесен се задава нов ремонт на наскоро ремонтирания Наказателен кодекс със санкции за пътните нарушители. До петък пък ще бъде изготвена нова методика, която да помага на полицаите в прилагането новите наказания. Това стана ясно след среща на юристи от ПГ на ПП-ДБ с вътрешния министър Калин Стоянов.

Зачестилите спорни отнемания на превозни средства са една от причините за днешната среща, пояснява БНТ.

"Първо трябва да видим защо в момента законът се тълкува превратно и защо реално се стига в момента до временно отнемане на МПС, въпреки че в закона такава възможност не е предвидена. Ние единственото, което в момента променихме, е възможността със съдебното решение или задължението в някои текстове, съдът да конфискува автомобила. Никъде не сме записали, че този автомобил временно се отнема до произнасяне на съда", каза Стою Стоев - председател на правната комисия в парламента.

Според Явор Божанков, ще се наложи нов ремонт на Наказателния кодекс още тази есен и даде пример: "Законът се нуждае от промяна. Защото той не дава яснота когато двама съпрузи, в режим на съпружеска имуществена общност имат автомобил, той отнема ли се или неговата равностойност трябва да се заплати. Фирми, които отдават коли под наем, фирми с много скъпа строителна техника... Ако те попаднат под тези санкции, е възможно животът на един професионален шофьор да бъде унищожен или дейността на една фирма да бъде спряна".

По време на срещата е станало ясно, че ще бъдат закупени нови машини, които ще скъсят изследването на една кръвна проба от 6 часа на 15 минути. Ще се прецизират и спорните тестове за наркотиците.

"Става дума за хора, които са употребявали определени разрешени медикаменти, които биха могли месеци наред да останат без автомобил без да имат вина. Също така и хора, които в рамките на ЕС са употребили нещо преди дни, което по никакъв начин, седмица по-късно, не им влияе на способността да шофират, но според нашето законодателство може да се окажат и престъпници", каза Явор Божанков.

До петък ще има общи методически указания за прилагане на промените в Наказателния кодекс от МВР и прокуратурата.

"Тъй като в момента може да се окаже, че във Видин окръжният прокурор ти казва да правиш едно нещо, което е различно от това, което те кара да правиш окръжният прокурор в Пловдив", коментира Настимир Ананиев - ПП-ДБ.

От есента известия за извършени нарушителя на пътя ще получаваме по мейл или със SMS, става ясно от фейсбук страницата на "Продължаваме промяната". Там се посочват и мотивите за приетите от парламента драстични мерки срещу пияни и дрогирани шофьори.