Русенският окръжен съд остави за постоянно в ареста 56-годишния шофьор Александър Ю., който на 17 ноември тази година бе задържан на ГКПП "Дунав мост" при Русе с 93,6 кг хероин. Наркотикът бе открит в тайник в пода на управлявания от него лекотоварен камион с българска регистрация.

По първоначална оценка хероинът е на стойност малко повече от 3,7 млн. лева. Това е и най-голямото количество от този вид наркотик, откривано на "Дунав мост" през последните пет години. Мъжът, който е от хасковско село, е обвинен за опит за контрабанда на високорисково наркотично вещество в особено големи размери. Ако бъде признат за виновен, той може да получи от 15 до 20 години затвор и глоба от 200 000 до 300 000 лева.

На днешното заседание прокурорът по делото Андрей Ангелов заяви, че обвиняемият има и друга криминална проява - в края на декември 2013 г. на граничния пункт "Капъ куле" турските гранични служби открили у мъжа 5,360 кг кокаин, разпределен в прикрепени за тялото му пет пакета - три около кръста и два - под мишниците.  По неофициална информация в Турция той е бил осъден на 4 години затвор и е изтърпял наказанието си.

Снимка: БТА

Задържаният Александър Ю. е роден в хасковското село Силен, но настоящата му адресна регистрация е в с. Ръженово, което е в същата област. Той е семеен и има полувисше образование. Досега не е осъждан в България. Наскоро купил лекотоварния камион от Русе и с него извършвал транспортна дейност.

Откритата на ГКПП "Дунав мост" пратка е пътувала за Западна Европа, като най-вероятно става дума за международен канал за трафик на наркотици.

Определението може да се обжалва в тридневен срок пред Великотърновския апелативен съд.

Снимка: БТА