След няколко часа съдебно заседание, спецсъдът пусна от ареста всички задържани при акцията за ТЕЛК-ове във Варна.

Четиримата българи - Петко Ников, Юлиян Крумов, Ваня Петкова, Мима Великова, задържани заради аферата с ТЕЛК-ове във Варна, бяха освободени. Съдът счита, че няма доказателства за организирана престъпна група.

Само двамата сирийци - Уфак Хашуд и брат му Райан, сочени за посредници в схемата за издаване на ТЕЛК решения, остават под домашен арест. Според съда те не са опасни за обществото и няма да се укрият, поради което им налагат по лека мярка за неотклонение.

Прокуратурата ще обжалва решението на 28 февруари.

Заседанието започна малко след 18 ч., съдът изслуша тезата на държавното обвинение и поиска най-тежката мярка за неотклонение "задържане под стража" и за шестимата обвинени.

Според събраните показания от 15 свидетели, част от които са били разпитани и пред съдия, всеки един от тях е давал на Шахуд по 500 лв. за получаване на пенсия за 72% инвалидност. Същата сума се е плащала и за подновяване на фалшиво ТЕЛК решение, за издаване на нов документ за инвалидност сумата е стигала до 1500 лв. В залата стана ясно, че в банкова касета на името на Шахуд, прокуратурата е открила 1 млн. и 400 хил. лв., предаде bTV.

По делото са използвани специални разузнавателни средства, но засега не е ясно кой е бил ръководител на организираната престъпна група.

"Няма нито един свидетел, който да твърди, че е дал пари на някой от тези лекари, а още по-малко от комисиите на ТЕЛК", каза адвокатът Марияна Тодорова, цитирана от NOVA.

Според адвоката Емил Георгиев аферата ТЕЛК се проваля. "Прокуратурата явно действа по някаква поръчка, но няма афера ТЕЛК. Обърнете внимание - от петимата лекари само двама бяха членове на ТЕЛК, другите двама не са", коментира още той.

Снимка: Булфото

Снимка: Булфото

Снимка: Булфото

Снимка: Булфото