Неутрализирана е престъпна група за трафик на големи количества хероин от Турция през България за Холанция, съобщиха от Специализираната прокуратура.

На 20 септември, при неотложни действия по разследване на прокуратурата и ТСБОП-Сливен, е задържан лидерът на бандата - български гражданин. Причина за непланираните действия, в това число претърсвания, изземвания и разпити на свидетели, е че ден преди това в граничния град Комотини са задържани от гръцката полиция тримата участници в групата (всичките жители на Сливен). Те са задържани пред магазин на популярна търговска верига с 42 килограма хероин, непосредствено след като ги получили от албански трафиканти. Дрогата е трябвало да пристигне в България, след което да бъде доставена с автомобили в Холандия, уточниха от държавното обвинение.

Действията на тримата трафиканти в Гърция били следени от българските власти и били очаквани на ГКПП "Кулата". Гръцките полицаи, които от своя страна следили албанците, задържали и тях, и българите.

Четиричленната престъпна група за трафик на наркотики е била наблюдавана от служители на ГДБОП от май 2019 г., когато е образувано и досъдебното производство на Специализираната прокуратура срещу тях.

Разследването е установило до момента, че групата се е занимавала с трафик на големи количества хероин от Турция през България за Холандия, като за пренасянето на наркотика през границите е използвала различни марки автомобили, предимно ванове и миниванове, оборудвани с тайници. От Турция в България наркотиците били прекарвани най-често през ГКПП "Лесово".

Задържаният в България ръководител на групата е привлечен към наказателна отговорност и на 23 септември, по искане на прокуратурата, е задържан под стража с определение на Специализирания наказателен съд.

Подготвя се издаването на Европейска заповед за разследване на територията на Гърция, във връзка с българското досъдебно производство срещу участниците в престъпната група.