Акушерката Емилия Ковачева, подсъдима за умишлен опит за убийство на новородено бебе, иска процесът срещу нея да бъде върнат за ново разглеждане от Софийския апелативен съд или да получи по-лека присъда.

Тя е подсъдима за опит за убийство на новородено, тъй като в нощта срещу 17 април 2015 г., по време на 24-часово дежурство в болница "Софиямед", в продължение на около час и половина е била с юмруци и е душила 3-дневното тогава бебе Никол, като му е нанесла поне 39 удара. Детето имаше множество травми, включително счупена черепна кост и само адекватната намеса впоследствие на лекарите предотврати смъртта му. По-късно стана ясно, че действията на Ковачева са били заснети и от камери, като записите бяха използвани в процеса.

На първа инстанция градският съд осъди Ковачева на 18 години затвор, както и да плати обезщетение от 400 000 лева на пострадалите. След това САС намали наказанието, а делото стигна до ВКС. В края на миналата година Върховният касационен съд (ВКС) върна делото на САС, като прие, че апелативният съд неправилно е намалил наказанието на Ковачева на 16 години затвор, след като отчел като смекчаващи вината обстоятелства изразеното от подсъдимата съжаление, продължителността на делото и това, че акушерката работела извънредно.

Новият състав на Апелативния съд постанови 18 години затвор и така процесът отново стигна до Върховния касационен съд.

 

Пред ВКС днес защитата на Ковачева поиска и по-малък размер на обезщетението, присъдено на детето и родителите му.

Според защитата Ковачева не е извършила нищо умишлено, а случилото се е средна телесна повреда.

Делото срещу акушерката тръгна след записи, в които е вижда, че тя удря новородено.

Родителите на малката Никол, която вече е на седем години, поискаха да остане в сила сегашната присъда на Ковачева и поясниха, че детето им е с над 70 процента присъден ТЕЛК и трайна епилепсия.

Софийският апелативен съд потвърди 18-годишната ефективна присъда на акушерката. Именно нея Ковачева обжалва. Очаква се ВКС да се произнесе окончателно до няколко месеца.