Венцислав Дамянов, по прякор Боксьора, който малтретира жителите на софийското село Световрачене, ще остане под домашен арест. Софийският градски съд потвърди определението на районния съд, който остави без уважение искането на прокуратурата за вземане на мярка "задържане под стража".

Венци Боксьора е осъждан и за грабежи, изнудване, побои, разпространение на дрога и шофиране без книжка. 36-годишният мъж е лежал в затвора няколко години.

Преди 2 седмици стана ясно, че е имало полицейски чадър над него, а след това вътрешният министър Бойко Рашков отстрани началника на 2-о районно управление на СДВР.

Днес съдът прие, че преценката за опасността от укриване или извършване на друго престъпление, се прави спрямо конкретните обстоятелства.

В настоящия случай, независимо от високата степен на обществена опасност на обвиняемия, спрямо него по друго производство се изпълнява мярка "домашен арест". Тази мярка е надлежно обезпечена от органите на МВР, доколкото няма данни обвиняемият да я е нарушавал, предава БНТ.

Престоят му в рамките на жилището му изключва възможността той да се укрие или да извърши престъпление. Преценката на мярката за неотклонение не може да се основава на бъдещи несигурни събития, каквото би било евентуална отмяна или изменение на мярката по друго досъдебно производство, се мотивира съдът.

Определението е окончателно и не подлежи на жалба и протест.