Прокурорската колегия на Висшия съдебен съвет (ВСС), по реда на чл. 230, ал. 2 от ЗСВ, се запозна с писмено становище от Надежда Тодорова Куюмджиева - следовател в Следствения отдел на Софийска градска прокуратура, което е депозирано на 17 юни 2020 г. във ВСС.

То е във връзка с инициираната процедура за временното й отстраняване от длъжност, по повод направеното такова предложение от Иван Гешев - главен прокурор на Република България. Това съобщиха от ВСС.


Прокурорската колегия на Висшия съдебен съвет, на основание чл. 230, ал. 1, временно я отстрани от длъжност, до приключване на воденото срещу нея наказателно производство.

Куюмджиева е засичана в близки контакти с обкръжението на Цветан Василев и дори е пътувала с адвоката му Лазар Карадалиев до Белград, където се укрива подсъдимият бивш шеф на фалиралата КТБ. Тя е заподозряна, че е изнесла информация за предстоящи действия по разследването на аферата през 2014 г., след което Цветан Василев избяга.

Информацията се появи в "Правен свят". Всъщност за къртица на Цветан Василев в следствието говори отдавна и основният свидетел по делото КТБ Бисер Лазов. През 2019 г.

Лазов разказа пред съда, че Василев е знаел за акцията срещу банката от адвоката си Лазар Карадалиев, който пък получил информацията от следовател Куюмджиева, която е работила по разследването в началото. Дори твърди, че Карадалиев е искал 20 хил. евро за информацията, за да ги даде на приятелката си.

Призовката на Цветан Василев да се яви на разпит, на който той така и не отиде, е точно от нея. Бисер Лазов говори и за това как в началото Карадалиев е обещавал на Цветан Василев да "оправи" разследването, което си има цена. Адвокатът Карадалиев е в ареста от март по разследване срещу него за пране на пари от КТБ.

Надежда Куюмджиева нашумя на 21 май, когато беше арестувана за нападение над полицаи по време на извънредното положение. Униформените се отзовали на сигнал за шум пред блок в кв. "Света Троица". Там попаднали на почерпена компания, в която била и Тодорова.

Вместо да се подчини на разпорежданията на служителите на МВР, пийналата следователка продължила да надига чашата с водка, ударила по рамото един от полицаите и ги обиждала. Мъж от компанията пък напръскал друг от тях със спрей. Двамата бяха арестувани и обвинени. Куюмджиева отрича всички обвинения и твърди, че тя е била жертва на насилие, а не полицаите.