На закрито заседание Съдийската колегия на Висшия съдебен съвет реши със 7:4 гласа да образува дисциплинарна проверка по случая на съдия Андон Миталов, който стана първият българин, попаднал под санкциите на САЩ за значителна корупция по Закона за разпределение на бюджета на Държавния департамент.

Преди две седмици държавният секретар на САЩ Майк Помпейо обяви, че съдия Миталов е свързан със сериозна корупция и заради това на него и семейството му се налага забрана да влизат в Щатите.

Решението отне 3 часа на висшите съдебни кадровици, съобщи БНТ. То идва на фона на искане от страна на правосъдния министър Данаил Кирилов за освобождаването на Миталов, който е магистрат в Специализирания наказателен съд. Кирилов изтъкна като основание дейността на съдията по делото срещу обвинения в шпионаж лидер на движение "Русофили" Николай Малинов. Втората причина правосъдният министър да поиска от кадровиците да освободят съдия Миталов е именно забраната, наложена от САЩ на магистрата и семейството му да навлизат на тяхна територия. Правосъдният министър посочи, че с действията си по цитираното дело съдия Миталов е нарушил служебните си задължения и е накърнил авторитета на съдебната власт.

В дисциплинарния състав, който ще гледа производството, влизат Даниела Марчева, Боряна Димитрова и Атанаска Дишева (докладчик).