Пленумът на ВСС не съгласува Проекта на решение на Министерския съвет за одобряване на законопроект за държавния бюджет на Република България за 2020 г., съобщиха от пресцентъра на съвета.

Причината е разлика от 88,0 млн. лв. между проекта на бюджет на съдебната власт за 2020 г. /859,3 млн. лв./ и предложението на МФ /771,3 млн. лв./. заради които няма да могат да се обезпечат предвидени дейности от ВСС. Такива дейности са назначаване на 110 съдебни служители; ремонт и придобиване на сгради в размер на 33,0 млн. лв и други. От ВСС съобщават още, че на 7 ноември представители на съдебния съвет ще проведат среща с докладчиците от Европейската комисия за демокрация чрез право (Венецианската комисия). Посещението на Венецианската комисия е във връзка с отправено искане за становище по измененията в НПК, предвиждащи процедура за наказателно преследване на председателите на ВКС, ВАС и главния прокурор.

Програмата на представителите на Венецианската комисия са предвидени срещи с министъра на правосъдието, парламентарните групи на ПП ГЕРБ, "БСП за България", ДПС, "Обединени патриоти", "Воля - Българските родолюбци", както и с председателите на ВКС, ВАС и главния прокурор.