С осем на три гласа Съдийската колегия на Висшия съдебен съвет (ВСС) подкрепи предложението на депутати за съдебна ваканция от 15-и ноември до края на годината. 

Във ВСС е постъпило писмо от представител на администрацията на Народното събрание, към което е приложено предложение на депутата от ГЕРБ Красимир Ципов за промяна на закона за мерките след извънредното положение, с която да се въведе съдебна ваканция от 15 ноември до 31 декември. В писмото се казва, че се изпраща за предварително съгласуване с ВСС преди да бъде решено дали ще бъде официално внесено, или не.

На възраженията на малцинството, че това ще ограничи възможността в условия на пандемия гражданите да обжалват в съда актове на изпълнителната власт, председателят на Върховния административен съд Георги Чолаков отговори, че обявяването на съдебна ваканция не е затваряне на съдилища.

Той се оплака от ежедневно нарастващия брой на заразени или карантинирани заради Covid-19 съдии и съдебните служители:

"Аз съм като малко РЗИ, да ви кажа. В съда всеки ден се занимавам само с това - с карантинирани, с болни, със сменени състави. Но това е отговорността на административния ръководител".

Почти 8% от административните съдии и съдебните служители, или общо 64 души, са с Covid-19 или под карантина като контактни на лица с установена коронавирусна инфекция, съобщиха от Върховния административен съд. Данните са към 2-ри ноември. 28 души очакват през днешния ден резултатите си от PCR изследвания, тъй като са имали изявени симптоми или са били в контакт с доказано болен с Covid-19.

В случай че при някои от тях тестът се окаже позитивен, процентът на карантинирани съдии и съдебни служители допълнително ще се увеличи, уточняват от Върховния административен съд.

По-рано, в отворено становище Обединение на свободните адвокати призова Народното събрание, Висшия съдебен съвет, Висшия адвокатски съвет и Адвокатските съвети в страната да се предприемат и подкрепят нужните мерки, за да не се стига до повторно затваряне на съдилищата и до спиране на открити съдебни заседания по граждански, търговски, административни и "по-леки" наказателни дела.