Коледни бонуси в размер между заплата и половина и три заплати ще получат магистратите и съдебните служители.

Пленумът на ВСС гласува близо 20 милиона за целта, като една трета от тези пари идват от неразпределени средства от заплати. Останалите са от други пера.

Коледните премии ще се отпускат според критериите и правилата за изплащане на допълнителни трудови възнаграждения, решиха още висшите магистрати.

Най-висока коледна добавка ще получат в спецсъдилищата и спецпрокуратурите, като това ще става по усмотрение на ръководителите. Останалите ще получат средно по заплата и половина.

В първия си доклад за върховенството на правото в страните от Европейския съюз в частта за България Европейската комисия отправи серия от препоръки. Една от тях беше свързана с критериите за допълнително заплащане на съдиите и прокурорите, за които ЕК установи, че са проблемни, защото създават риск от нежелано влияние върху магистратите. Препоръката беше за по-ясни и обективни критерии за определяне на премиите, като и да се ограничи ролята на административните ръководителите в този процес.

В тази връзка ВСС създаде работна група, която така да промени правилата, че да се ограничат правомощията на административните ръководители при определянето на допълнителни трудови възнаграждения на магистрати, като същевременно се разпишат ясни, обективни и прозрачни критерии за отпускане на премии. Работната група трябва да е готова с предложенията си до 20 ноември, утре. Дали те ще бъдат приети и тазгодишните премии ще се раздават по нови правила, все още не е ясно, пише правният сайт "Лекс".