Висшият съдебен съвет (ВСС) е получил през март писмо от Министерството на външните работи (МВнР) с поверителни данни от представители на Държавния департамент на САЩ по случая със съдия Андон Миталов, който в началото на февруари получи забрана да влиза на американска територия заради „корупционно поведение“. Това съобщи представляващият ВСС Боян Магдалинчев в интервю за Свободна Европа.

Андон Миталов бе първият българин, със забрана да влиза в САЩ, а причината за това са съмнения за корупция. Казусът беше свързан с решение на Миталов, с което беше позволено на Николай Малинов (с наложена забрана да напуска страната) от движение "Русофили" да пътува до Русия. Името на магистрата бе обявено официално от държавния секретар на САЩ Майк Помпейо на 5 февруари.

"Получихме писмо от МВнР, то е с гриф "поверително", поради което няма да разгласявам съдържанието му в тази посока. Тези материали са предоставени на вниманието на председателстващия Съдийската колегия Лозан Панов - това е писмо от срещи с представители на Държавния департамент", съобщи Магдалинчев с уточнението, че данните са предадени и на дисциплинарния състав във ВСС, разглеждащ искането на правосъдния министър Данаил Кирилов за уволнението на Миталов.

Според Магдалинчев липсата на повече информация към момента на образуването на дисциплинарното производство срещу Андон Миталов не представлява проблем, тъй като е съвпаднало със законодателна промяна, даваща право на дисциплинарния състав във ВСС сам да събира доказателства по случая.

"Ако не бяхме взели отношение в Съдийската колегия по въпроса, щеше да има най-вероятно укори от различно естество, от различен характер. Да кажат, че ние се опитваме да прикриваме корупционни практики, които публично се оповестяват срещу български магистрат и ние пазим, едва ли не, хората, за които се говори, че са извършили такива действия", добави Магдалинчев.