Следователи връчиха обвинителния акт за корупционно престъпление на кмета на Община Сунгурларе д-р Георги Кенов и неговия заместник.  Правната квалификация на престъплението, за което двете лица са обвинени е за корупционно престъпление по чл. 282, ал. 2, вр. ал. 1, вр. чл. 20 от НК - престъпление по служба, извършено от тях в съучастие.

Преди по-малко от седмица в община Сунгурларе бе извършена проверка и бяха иззети документи.

Днес говорителят на магистратурата в Бургас прокурор Христо Колев обяви, че ако кметът и заместникът му бъдат признати за виновни, ги заплашва затвор от 1 до 8 години затвор и лишаване от права.

Касае се за престъпление по служба, при което са сключени договори за наем на земеделски площи с лица от роднинския кръг на един от привлечените към наказателна отговорност. Към момента спрямо лицата не са били взети мерки за неотклонение, информира Колев.

Кметът на Сунгурларе  се яви в следствието в 10:00 ч. днес, но отказа коментар пред медиите. След края на разпитите бе изведен с автомобил от служебния подземен паркинг на ОД на МВР-Бургас и така избегна журналистите.

Преди седмица обаче д-р Георги Кенов каза, че пасищата са предоставяни на земеделски стопани, а копия на всички договори с тях са предоставени на разследващите.

Георги Кенов бе избран за кмет на Сунгурларе от листата на ГЕРБ през 2019 г. Преди това е бил кмет, издигнат от ДПС.