Врачанската адвокатка Румяна Тодорова и дъщеря й Деница бяха оставени в ареста. Делото се гледа в специализирания съд в София, съобщи "24 часа".

След заседание, продължило час и половина, съдия Елена Попова наложи постоянен арест на майка и дъщеря.

На 5 март майката и дъщерята бяха обвинени за участие в група за измами заедно с още двама души, а сега са заподозрени за друго престъпление - че са търсели човек да сложи бомба под колата на районния прокурор на Враца Васил Ганов.

Адвокатката и дъщеря й, която е помощник адвокат във Враца, бяха задържани вчера сутринта.

Дотогава майката бе на свобода срещу 5000 лв. гаранция, а дъщеря й Деница бе под домашен арест.

Причина за новия арест на майката и дъщерята са показанията на 2-ма анонимни свидетели. Те сами се явили при разследващите и разказали, че жените са се свързали с тях в края на март и началото на април за "услуга" - да бъде сложено взривно устройство под шофьорското място на съдията.

Полицаите им повярвали, защото още след претърсванията на 5 март във връзка с делото за измамите е била открита самоделна бомба. Тя обаче не е била в дома на Тодорови, а в жилището на друг човек.

Засега по делото за измами няма отделно обвинение за приготовление за убийство, тъй като по закон то не може да се основава само на показанията на анонимни свидетели. Освен това още не било ясно дали адвокатката е действала като поръчител или е посредничила на друг. Събирането на доказателства по тази линия продължава.

По закон мярката за неотклонение по едно дело може да бъде заменена с друга при наличието на едно от следните условия - когато обвиняемият не се е явил пред разследващия, когото промени местонахождението си без уведомление или при нарушение на мярката - при опит да се укрие илида извърши престъплението. Първите две не са налице, обясни съдия Попова. Според нея по делото обаче има данни за извършване на ново престъпление въпреки че конкретно обвинение за него още не е повдигнато.

"Право на прокуратурата е да прецени в кой момент от разследването какво обвинение да повдигне", уточни съдията.

Уговорките за слагането на бомбата станали, след като Тодорови са били освободени от ареста през март, а не преди това.

"Не съм се занимавала с такива дейности, с каквито прокуратурата твърди", каза Румяна Тодорова и помоли съдът да я остави на свобода.

Дъщеря й също поиска да остане под домашен арест, за да си гледа детето, но съдията отказа. Тя не само отмени гаранцията на адвокат Румяна Тодорова, но разпореди парите за нея да бъде отнети в полза на държавата.

Решението не е окончателно и може да се обжалва пред Апелативния специализиран съд идния четвъртък.