Софийската районна прокуратура внесе за разглеждане в съда обвинителен акт срещу икономиста Владимир Каролев, бивш столичен общински съветник, за това, че нарушил правила и мерки, издадени против разпространяването на коронавирусната инфекция, както и за това, че явно подбужда обществото към извършване на престъпление чрез публикация в социална мрежа, съобщиха от държавното обвинение.

На 22 март Каролев е предприел пътуване от София към Разлог по време на пандемия и извънредно положение, свързани със смъртни случаи. Пътуването не е било неотложно съгласно заповедта на министъра на здравеопазването, според която: „През контролно-пропускателните пунктове се пропуска преминаването на лица, само в случаи на неотложност на пътуването, наложено от полагане на труд в населеното място, здравословни причини на пътуващия или негови близки, завръщане на настоящия или постоянен адрес“).

Едновременно с това, на горепосочената дата, обвиняемият явно е подбуждал обществото към извършване на престъпление, като е публикувал в профила си във Фейсбук информация за това как избрал от къде да напусне София, начина на преминаване през КПП и демонстративно изразил пренебрежителното си отношение към въведените противоепидемични мерки.

На 23 март отново в публикация във Фейсбук Владимир Каролев описателно е посочил разходките между Разлог и Банско и е указал по какъв начин другите хора могат да заобикалят и нарушават забранителните мерки, посочени в заповеди на министъра на здравеопазването.

По случая е образувано досъдебно производство, като спрямо обвиняемия е взета мярка за неотклонение „гаранция в пари“, в размер на 50 000 лева.

Предстои Софийският районен съд да насрочи дата за делото.