Върховният касационен съд (ВКС) потвърди присъдата от 26 години затвор за 39-годишния Михаил Станчев, който през 2018 година разстреля сочения за хазартен бос Коста Николов - Миджурина, съобщиха от пресцентъра на съда.

Убийството беше извършено през 2018 година в Слънчев бряг. Тогава Станчев стреля по 55-годишния Николов, както и по 22-годишната му приятелка Симона Тодорова, която оцеля като по чудо, макар че беше в много тежко ранена в главата.

Станчев направи опит да напусне страната, но беше заловен. По време на делото той се призна за виновен. Според магистратите опитът му да избяга от наказателна отговорност е "ясна индикация, че е действал организирано, като престъпната му проява не е била импулсивна, резултат от внезапно възникнало силно чувство на ревност, а добре обмислена и подготвена." В решението се казва още, че въззивната инстанция е "съобразила, че подсъдимият, движен от егоистичните си подбуди и желания е лишил от живот Коста Николов, в разцвета на силите му, причинявайки страдания и мъка от неговата загуба на най-близките му роднини, на неговите приятели и колеги".

Едновременно с това, Станчев е "осакатил физически и душевно 22-годишно момиче, което ще търпи последиците от края на дните си, само защото се е възползвало от правото си да избира с кого да има лични приятелски или интимни отношения".

Подсъдимият е осъден и да заплати общо на гражданските ищци сумата от 340 000 лева - обезщетение за причинени неимуществени вреди. Част от "кръвнината" е за Симона.

С решението си ВКС потвърждава присъдата на Апелативния съд в Бургас от април 2020 г., след като първоначално Бургаският окръжен съд го осъди на 24 години лишаване от свобода. Сега решението е окончателно и не подлежи на обжалване.

Снимка: Булфото

По време на разследването стана ясно, че убийството е извършено от ревност. Станчев имал връзка с младата жена - дъщеря на шефа на полицията в Дряново, но тя се разделила с него заради богатия бизнесмен, в едно от чиито казина работела като крупие. Малко преди фаталната развръзка Станчев се скарал със Симона, а след като тя отишла на среща с Миджурина и влязла в неговия луксозен мерцедес, той стрелял по тях. Преди убийството той изпил голямо количество алкохол. Стрелял със законнопритежавания си служебен пистолет. Защитата твърдеше, че го е направил в състояние на афект и не го е планирал.