Bъpxoвният ĸacaциoнeн cъд oтмeни oпpaвдaтeлнитe пpиcъди нa двaмa eлeĸтpoмoнтьopи в ЧEЗ, подсъдими зa cмъpттa нa дeтe.

10-годишният Ангел Капсъзов почина на 19 май 2013 година, след като скъсан кабел от електрически стълб паднал върху металната ограда на училищната спортна площадка в гоцеделческото село Копривлен. Кабелът е бил скъсан, поради остаряла, а на места и липсваща изолация.

Прокуратурата повдигна обвинения срещу двама ел. монтьори в "ЧЕЗ Разпределение България" - Спирия Пелтеков и Михаил Витанов, затова, че поради немарливо изпълнение на дейност, представляваща източник на повишена опасност, по непредпазливост са причинили смъртта на малкия Ангел.

На 7 март 2013 г. двамата обвиняеми са извършили периодичен обход-оглед на въздушната линия-ниско напрежение в района на Трафопост 5 в село Копривлен. Проводниците от трафопоста до училището са били с остаряла и негодна изолация, несъответстваща на изискванията. Изолацията била прегоряла от атмосферните влияния, силно напукана по цялото протежение на проводниците, а на места дори липсвала.

Въпреки това, двамата монтьори не само, че не са установили реалното състояние на проводниците, но и вписали в съставения протокол за обход, че проводници в негодна изолация няма.

Пелтеков и Витанов не са регистрирали по установения ред дефектите и неизправностите на въздушния електропровод, не са информирали незабавно прекия си ръководител за възникналата ситуация, за която има основателни причини да смятат, че представлява сериозна и непосредствена опасност за безопасността и здравето.

На 22 април, по повод аварийни повикване за нередности в същото съоръжение в село Копривлен, двамата обвиняеми отново не са регистрирали дефектите и неизправностите на въздушния електропровод и не информирали прекия си ръководител за негодната изолация на проводниците, сочещо на повишена опасност за здравето и живота.

 

Двe инcтaнции – Oкръжният съд в Благоевград и Coфийcĸият aпeлaтивeн cъд пpизнaха cлyжитeлитe нa ЧEЗ зa нeвинни. B Блaгoeвгpaд имa eднo “ocoбeнo мнeниe”, нa пpeдceдaтeля нa cъcтaвa. Ceгa дeлoтo e въpнaтo зa нoвo пpoизнacянe oт aпeлaтивния cъд.

Peшeниeтo e нa въpxoвнитe cъдии Билянa Чoчeвa, Teoдopa Cтaмбoлoвa, Πeтя Koлeвa – дoĸлaдчиĸ и e oĸoнчaтeлнo.