Върховният касационен съд (ВКС) намали с около 30 000 лева обезщетението за неимуществени вреди, което прокуратурата трябва да плати на данъчната инспекторка от Варна Бехтие Османова, съобщи "Лекс".

Тя заведе иск срещу прокуратурата за 100 000 лева, след като преди 7 години заедно с колегите ѝ Марияна Димитрова и Мирослав Нонев бяха задържани, а прокуратурата обяви, че ще разследва търговия с влияние и пране на пари. Последваха само обвинения в престъпления по служба, а разследването беше прекратено през 2015 г.

Междувременно беше разпространена информация, че данъчните са били проверявани от инспектората на финансовото министерство заради прекалено висок стандарт на живот, след което пък стана ясно, че Османова е спечелила рекорден джакпот от тотото за 7 млн. лева, докато е работила в Кубрат.

След като прокуратурата не събра доказателства за престъпления по служба, Османова беше обвинена, че е разгласила ревизия на лидера на БСП във Варна Борислав Гуцанов, за което беше освободена от наказателна отговорност и глобена с 3000 лева.

Заради недоказаното обвинение в престъпление по служба Османова осъди прокуратурата на две инстанции да ѝ плати обезщетения за над 80 000 лева.

На първа инстанция окръжният съд във Варна ѝ присъди 12 000 лева за неимуществени вреди и близо 28 000 лева за неполучените заплати, докато е била отстранена от работа. Апелативните съдии обаче увеличиха обезщетението за моралните вреди на 40 000 лева.

В решението си те отбелязаха, че делото срещу служителите на НАП е отразявано подробно в медиите, а името на Османова е споменавано, като са изнасяни данни за личния ѝ живот и произхода на парите ѝ. В хода на разследването излязоха дори публикации по анонимна информация, че е платила 200 000 лева на безработен мъж от Кубрат, за да се сдобие с печелившия фиш. За да мотивира по-високото обезщетение, съдът взе предвид, че обвинението е свързано с работата ѝ, че е била задържана за 72 часа, че срещу нея са прилагани специални разузнавателни средства, имала е забрана за напускане на страната, както и влошеното ѝ здравословно състояние. Съдебно-медицинска експертиза е потвърдила, че стресът от ареста е довел до "разстройство в адаптацията с тревожно-депресивна симптоматика" и Османова започнала да пие антидепресанти, което продължило и след това. Отделно прокуратурата беше осъдена да плати на данъчната инспекторка и над 13 000 лева разноски.

Държавното обвинение оспори решението и ВКС допусна касационно обжалване заради размера на обезщетението за неимуществени вреди.

Според върховните съдии няма доказателства, че делото е повлияло на физическото здраве на Османова, тъй като показанията на свидетелите не са от преки впечатления, а от нейните разкази.

"Отчита се и фактът, че производството е протекло в разумен срок (2 години и 4 месеца), без провеждане на съдебна фаза. Ищцата е призната за виновна за извършено престъпление по чл. 360 НК, извършено във връзка със заеманата от ищцата длъжност, възстановена е на работа и не е прекратена професионалната кариера, а за времето през което е била временно отстранена, е получила обезщетение в размер на дължимото служебно възнаграждение", посочват върховните съдии в окончателното си решение, с което на Османова са присъдени отново първоначалните 12 000 лева за неимуществени вреди.

След редуцирането на обезщетението ВКС е намалил и дължимите разноски по делото на 3600 лева.

Дело за вреди срещу прокуратурата заведе и данъчният шеф във Варна Мирослав Нонев. Окръжният съд му присъди близо 100 000 лева.