Пленумът на Висшия съдебен съвет (ВСС) отложи днешното си заседание, на което трябваше да разгледа съвместно, по същество и двете предложения за освобождаване от длъжност на главния прокурор Иван Гешев - на бившия служебен министър на правосъдието проф. Янаки Стоилов от 2021 г. и на настоящия министър на правосъдието Надежда Йорданова.

Предложението бе на представляващия съвета Боян Магдалинчев и бе прието със 17 гласа "за".

Решението на съдебните кадровици бе взето, за да се изчака окончателното произнасяне на Върховния административен съд по повод жалбата на правосъдния министър Надежда Йорданова срещу отказа да ВСС да разгледа в цялост част от основанията в предложението за отстраняване на главния прокурор.

ВСС реши, че след като Върховният административен съд се произнесе, правосъдният министър ще насрочи ново заседание на съвета.

Процедурата по предложението на министър Йорданова беше открита на 4 април, а тази по искането на проф. Стоилов - на 4 май. "Държа двете искания да бъдат разгледани по същество, за да не се позволява да продължава изпълнителната власт да се упражнява върху независимата съдебна власт, върху ВСС", заяви главният прокурор Иван Гешев при разглеждането на допустимостта на предложението на проф. Янаки Стоилов.

Във връзка с предложението на министър Йорданова ВСС обсъди девет обстоятелства, на чието основание се иска предсрочното освобождаване на главния прокурор. Едно беше отхвърлено изцяло, за други три се прие, че са частично допустими, а останалите пет са изцяло допустими и редовни. Министърът обжалва пред Върховния административен съд (ВАС) частично допуснатите и отхвърления случай, свързан с казуса "Жоси". Съдът отхвърли жалбата, освен във връзка с "Жоси", по който постанови да се разгледа частично от ВСС. Йорданова каза вчера пред медиите, че обжалва решението на ВАС.

За да бъде прекратен мандатът на Иван Гешев, трябва поне 17 от съдебните кадровици да подкрепят предложенията на Стоилов и Йорданова. Такова мнозинство срещу него обаче в този състав на Съвета няма, което прави резултатът от предстоящото гласуване предизвестен.