Антикорупционната комисия подаде искания до Софийския градски съд за отмяна на възбрани по отношение на всички 14 многофамилни жилищни сгради в комплекс "Нове хоумс". Това съобщиха от КПКОНПИ.

Решението е мотивирано с достатъчната обезпеченост на претенциите по отношение на Васил Божков и свързаните с него търговски дружества, както и с това, че с наложените възбрани върху сгради и права на строеж, собственост и понастоящем на "Нове хоумс" АД, на практика се засягат интересите на близо 250 лица, които са сключили предварителни договори за придобиване на жилища и са заплатили значителни суми на акционерното дружество.

От комисията припомнят, че по отношение на поземлен имот, ведно със строящите се върху него жилищни сгради, са наложени обезпечителни мерки /възбрани/ с определение на Софийски градски съд от 1 октомври 2020 г. То е постановено по искане на Комисията, с оглед образувано производство по реда на ЗПКОНПИ срещу Васил Крумов Божков. Определението на СГС е потвърдено от Апелативен съд - София и е влязло в сила, като жалбата на "Нове Хоумс" АД е приета за неоснователна.

Още тогава КПКОНПИ и имала готовност да разгледат всяко искане на лица, които твърдят, че с наложените възбрани са засегнати техни имуществени права, с оглед сключени предварителни договори и извършени плащания към "Нове Хоумс" АД.

Доказателства в тази насока (поне сключени предварителни договори) не бяха представени от акционерното дружество, въпреки осигурената възможност за това. В периода 30 - 31 март 2021 г. последва представянето им с отделни искания от множество лица, които са сключили с "Нове Хоумс" АД предварителни договори за закупуване на жилища, като са заплатили и съответни суми на дружеството за това.

На 7 април ръководството на Комисията  е провело среща с представители на тези граждани, в резултат на което се стига до днешното решение.

Koмплeĸcът oт зaтвopeн тип "Нове хоумс" е един от най-мащабните строителни проекти в София. Намира се на ĸpъcтoвищeтo нa бyлeвapдитe "Цap Бopиc ІІІ" и "Гoцe Дeлчeв" в община "Красно село" върху терен 27 дка на бившия "Балканкар инженеринг". Предвижда 14 жилищни сгради с 550 апартамента, офиси и търговски площи с 58 хил. кв.м обща разгъната застроена площ. Очакваната инвестиция е 85 млн. евро.  Строителството започна през 2019 г. и е планирано да завърши през 2022 г.

"Нове хоумс" е инвеститор в комплекса и се свързва с бизнесмена Васил Божков, но по скоро е отделен проект на сина му. Васил Божков сега е в Дубай при повдигнати 18 обвинения по Наказателния кодекс. Държавата поетапно атакува бизнеса и колекцията му.