Варненският окръжен съд остави в ареста 38-годишен мъж, обвинен за убийството на негов съселянин от Езерово. Според съда от събраните до момента материали по случая може да се направи обосновано предположение, че мъжът е съпричастен към престъплението, за което е обвинен. Освен това, ако е с по-лека мярка за неотклонение, може да се укрие или да извърши друго престъпление.

Престъплението е извършено на 1 март до закусвалня в Езерово по особено мъчителен начин за жертвата и с особена жестокост, в условията на опасен рецидив. Според прокуратурата обвиняемият и жертвата (54 г.) са се познавали и са имали стари конфликти помежду си. Преди време са имали нов конфликт помежду си, който станал повод за ново спречкване, завършило фатално.

Задържаният е многократно осъждан, включително за блудство и изнасилване, като през 2013 г. е бил условно предсрочно освободен.

По данни на прокуратурата, след инцидента обвиняемият Стоян Д. е направил опит да се укрие от полицията.

Държавното обвинение посочи, че иска определяне на мярка "задържане под стража", тъй като непосредствено след престъплението 38-годишният мъж се е укрил от органите на реда и е възможно да го направи и в бъдеще, за да избегне наказателното преследване. Защитата поиска определяне на по-лека мярка за неотклонение с мотивите, че Стоян Д. е бил предизвикан и е действал в състояние на афект, както и че е съдействал на органите на реда.

Пред съда обвиняемият заяви, че не е действал умишлено, признава вината си и много съжалява за случилото се.

Варненският окръжен съд, като разгледа събраните до момента материали от досъдебното производство, прие, че съществува обосновано подозрение, Стоян Д. да е съпричастен към деянието, в което е обвинен. Предвид тежестта на престъплението и предвиденото наказание за него, както и изхождайки от поведението на обвиняемия след инцидента, съдебният състав счете за реална опасността лицето да се укрие или да извърши престъпление и му определи най-тежката мярка за неотклонение - "задържане под стража".

Определението на Окръжния съд може да бъде обжалвано в едноседмичен срок.