Варненският апелативен съд отмени домашния арест и постави отново под стража банковата служителка, откраднала над 1 милион лева от сметки на вложители, съобщиха от пресслужбата на магистратурата.

На 22 май Окръжният съд замени задържането под стража на подсъдимата с домашен арест с електронно наблюдение. Прокуратурата протестира този съдебен акт, а днес състав на Апелативния съд уважи протеста.

Според обвинението 38-годишната Невена Йорданова от Варна, която бе арестувана през ноември миналата година, изпращала присвоените пари по куриер на мъж от Монтана, когото познавала само по интернет.  Между банкерката и мъжа от Монтана не е имало нито една среща на живо. Тя му е изпратила общо 970 000 лева за трите години връзка в интернет и социалните медии. В обясненията си пред разследващите тя е посочила, че искала да помогне на виртуалния си приятел да реши финансовите си проблеми с лихвари.

Мъжът също е привлечен като обвиняем за измама в особено големи размери. Невена Й. разполагала само с три негови снимки. Парите изпращала на името Сергей, който бил уж негов братовчед.

От Апелативната прокуратура посочиха, че въпреки чистото съдебно минало на обвиняемата тя е "демонстрирала продължителна престъпна дейност" и обясниха, че в хода на разследването се събират данни за още по-големи параметри и интензивност на деянията й. Според тях достъп до електронно устройство или интернет при така възведеното обвинение може да й помогне да продължи престъпната дейност или да осуети разследването.

Адвокатите на банковата служителка пък изтъкнаха, че тя е била подлъгана и подведена и оспориха мнението на прокуратурата, че укритите суми могат да попаднат в нейно владение, тъй като по техни твърдения тя не знае къде са парите.

Според съда, ако е под домашен арест, има риск обвиняемата да извърши още престъпления или да осуети разследването, ако има достъп до електронно устройство или интернет. Освен това все още е неизяснено къде са липсващите пари.

Определението на Апелативния съд не подлежи на обжалване.