Върховният касационен съд (ВКС) излъчи в своя канал в YouTube заседанието по делото срещу прокурорката от Добрич Румяна Желева.

От ВКС съобщиха, че това е първото дело с висок обществен интерес, гледано след приетите от Съдийската колегия на Висшия съдебен съвет Правила и мерки за работа на съдилищата в условията на пандемия. За да осигури публичност на процеса, съдът е създал свой канал в YouTube, а за излъчването е получено съгласие от съдебния състав и от страните по делото.

Румяна Желева беше осъдена на две инстанции от специализираните съдилища за лъжесвидетелстване във връзка с инцидент на пътя с бившия ѝ съпруг. Прокурорката беше оправдана обаче по обвинението, че е използвала служебното си положение, за да го спаси от проверка, припомня "Лекс".

Случаят е от 30 юни 2012 г., когато мъжът бил спрян на пътя в Добрич, тъй като полицаите забелязали, че бусът му криволичи. Желев нямал никакви документи, освен паспорт, който дал на единия полицай, а междувременно се обадил на жена си. Тя пристигнала на мястото с шофьорската му книжка, поздравила полицаите със "Здравейте, колеги" и се представила като прокурор. След това обяснила, че ще прибере съпруга си и попитала дали могат да си тръгнат без последици.

Преди това Желев пък категорично отказал да даде проба за алкохол, а настояването на полицаите го изнервило и той започнал на буйства, да обижда униформените и да сипе закани. След като му казали, че ще му съставят и акт, ако откаже теста за алкохол, той ударил с юмрук единия полицай. Дошъл втори екип на МВР и мъжът бил арестуван, а Румяна Желева казала, че е прокурор и полицаите нямат право да задържат съпруга ѝ.

За тези ѝ действия тя беше обвинена в престъпление по служба, а обвинението за лъжесвидетелстване е за показанията, които е дала като свидетел по наказателното дело срещу Желев и в административното, в което той е обжалвал задържането си. В крайна сметка той е бил осъден условно на една година затвор за хулиганство, нанасяне на лека телесна повреда и закана с убийство.

Както в показанията си в полицията, така и пред съдилищата, Румяна Желева е твърдяла, че мъжът ѝ не е оказвал съпротива при ареста и не е удрял полицай, а по-скоро униформените се държали провокативно.

Спецсъдът я осъди на 6 месеца пробация за лъжесвидетелстване, а апелативният увеличи на година и шест месеца срока на наложените ѝ пробационни мерки - "задължителна регистрация по настоящ адрес" и "задължителни периодични срещи с пробационен служител".

Днес адвокат Милен Янков поиска от върховните съдии да отменят присъдата и да върнат делото на апелативния съд заради превратен анализ на доказателствата и неправилни изводи. Той подчерта, че и двете инстанции са дали безусловен кредит на доверие на показанията на двамата полицаи, а обясненията на Желева били определени като лична защита, защото и тя, и бившият ѝ съпруг били заинтересовани.

Според Янков обаче съдилищата са пропуснали напълно факта, че както Желев може да е заинтересован, така и полицаят Стоев, защото е бил страна в делото срещу него.

"Придържам се към казаното от защитника си. Моля за справедливост", каза единствено Румяна Желева.

Съдебният състав с председател Теодора Стамболова и членове Бисер Троянов (докладчик) и Петя Шишкова обяви, че ще се произнесе в срок.