Върховната административна прокуратура (ВАП) изиска информация от министъра на здравеопазването и от министъра на труда и социалната политика за предприетите мерки и тяхното спазване след въвеждането на извънредното положение на 13.03.2020 г., във връзка с разпространението на COVID-19 в специализираните институции за предоставяне на социални услуги в страната.

ВАП сезира контролните органи след извадки от преписки и информация в средствата за масово осведомяване за разпространение на коронавируса в домове за стари хора в гара Орешец, град Кула, град Радомир, Центъра за настаняване от семеен тип за деца и младежи с умствени увреждания в град Видин, Служба защитени жилища за лица с умствена изостаналост в град Банско и др.

По силата на чл.18а, ал.6 от Закона за социално подпомагане (ЗСП) и чл.40е от Правилник за прилагане на Закона, социалните услуги, предоставени в специализираните институции, трябва да отговарят на определени стандарти и критерии за местоположение и материална база, включително спазване на санитарните и хигиенните норми за контрол върху разпространението на инфекции и съобразно действащото законодателство.

Припомняме, че хаос цареше с персонала и с карантината на заболелите в дома за възрастни хора във видинското село Гара Орешец, което е огнище на коронавирус. Досега доказано заразените са 12 души от възрастните и 3-ма от персонала.

На първо място - там имаше проблем с персонала, който трябва да обслужва, както болните, така и здравите, и то в намален състав.

Един и същ персонал гледаше и болни и здрави. Връщан бе пациент обратно в дома, след като не бе приет в болнично заведение. 

На 01.05.2020 г. прокурор от Окръжна прокуратура-Видин е извършил лична проверка в Регионалната здравна инспекция (РЗИ) - Видин по линия на Надзора за законност. 

Основание за проверката е ескалацията на броя на заразените от коронавирус в област Видин през последните дни на април 2020 г. Проверени са били актуалната ситуация и предприетите мерки във връзка с развитието на заразата в Дома за възрастни хора в с. Гара Орешец, общ. Димово, в Центъра за настаняване от семеен тип за деца и младежи към фондация "Надежда за нашите деца" във Видин и в Дома за стари хора в Кула.

Установено е, че компетентните местни органи работят постоянно за предотвратяване и ограничаване разпространението на COVID-19 съобразно своите правомощия, но предвид разположението на общината (на входа на ГКПП "Дунав мост-2") личният състав на РЗИ-Видин е на границите на възможностите си.

На този етап не са установени нарушения и пропуски по отношение на обектите, предмет на проверката, и няма основание за прокурорска намеса. Дейността на РЗИ, Общината и Областния щаб е интензивна, в пълен обем, в съответствие със законовите им задължения и правомощия и подзаконовите разпоредби на министъра на здравеопазването.

 

19 души са вече пък заразените с коронавирус в дома за възрастни хора в град Кула. Сред заразените има и хора от обслужващия персонал.

Директорът на болницата в Лом, където вчера почина жена, която е била в същия социален дом, е с две отрицателни проби за COVID-19. Тя беше приета в лечебното заведение като контактна със заразен.

Кметът на Кула Владимир Владимиров уточни, че след като разбрали вчера, че случаите са се увеличили, е взето решение заразените домуващи да бъдат изведени и ще бъдат настанени в три болници.

Сигнали за заразени с коронавирус в домове за стари хора станаха повод за започването на проверки в Добричко и Пернишко също. 

Две жени от персонала на дома за стари хора в ломското село Добри дол са с положителни проби за COVID 19. Това са 50- годишна хигиенистка и 55- годишна санитарка. Наложена им е 28 дневна домашна карантина, а на контактните им 14 обитатели от дома - по 14 дни.

Междувременно Районна прокуратура - Перник разпореди проверка на дома за стари хора "Св. Иван Рилски" в град Радомир, след сигнал за служители с положителни проби за COVID-19.