Варненският апелативен съд увеличи от 9 на 10 години "лишаване от свобода" присъдата на 25-годишния Петър Здравков, който на 10 септември м.г. прегази с колата си балетиста от Варненската опера Мартин Чикалов, след което избяга.

Тъй като делото премина по реда на съкратеното съдебно следствие, признаване на вината и фактите, посочени в обвинителниня акт, магистратите са длъжни по закон да намалят наказанието с 1/3. Така Здравков ще лежи 7 години в затвора

38-годишният Мартин Чикалов бе пометен край пешеходна пътека на бул. "Осми приморски полк" във Варна и въпреки усилията на лекарите почина вследствие от тежка черепно-мозъчна травма. Около 20 часа след инцидента, водачът Петър Здравков се предаде в присъствието на адвоката си, след като бе обявен за общодържавно издирване. Оказа се, че младият мъж е седнал зад волана на лекия автомобил "БМВ" без шофьорска книжка и е управлявал с превишена скорост. Освен това съдебно-химическата експертиза е установила наличието на кокаин и канабис в кръвните проби, взети от Здравков.

В началото на декември м.г. Окръжният съд във Варна призна Петър Здравков за виновен и го осъди на 9 години затвор, като наказанието бе редуцирано с една трета до 6 години "лишаване от свобода". 

Присъдата бе обжалвана пред апелативните магистрати. Те обаче решиха, че шофьорът заслужава по-тежко наказание, тъй като има превес на отегчаващите вината обстоятелства, които категорично и значително надхвърлят смекчаващите.

Неправоспособният Петър Здравков е шофирал по бул. „Осми приморски полк“, със 114,6 км в час, а в момента на удара в тялото на балетиста скоростта на автомобила му е била 77 км в час.

Движение с подобна скорост в населено място, по улица граничеща с градски парк, при интензивно движение на хора и автомобили в тази част от денонощието и в края на лятото, с изпреварване преди това на други автомобили на кръстовище със светофарна уредба представлява чиста проба „автомобилно хулиганство“, което следва да бъде прието като отегчаващо обстоятелство“ коментира съдът в своето решение.

По повод твърдението на защитата, че има съпричинителство от страна на загиналия балетист, за който са били събрани доказателства, че е употребил алкохол, въззивният съд отбелязва, че „първопричината за настъпване на произшествието се дължи на неправомерното поведение на подсъдимото лице, е на не това на загиналия. Основен принос в настъпването на крайния резултат има подсъдимият".

Решението на Апелативния съд във Варна подлежи на обжалване пред Върховния касационен съд в 15-дневен срок.