Пловдивският апелативен съд увеличи от 14 на 16 години "лишаване от свобода" присъдата на Илиян Рангелов, който в края на 2016 година уби годеницата си Милена, съобщиха от Съдебната палата в града под тепетата.

Тялото на 26-годишната жена бе открито около полунощ на 29 декември 2016 г. на метри от къщата, в която живееше с Илиян в пловдивското село Куртово Конаре. Двамата се сгодили на Коледа и планирали сватба, но младият мъж бил болезнено ревнив.

Във фаталната вечер между Милена и Илиян избухнал и последният голям скандал. Минути преди да тръгне за работа, отчаяната и притеснена жена казала на Илиян: "Разделяме се!" и е тръгнала за нощна смяна.

Тогава младият мъж грабнал нож, настигнал Милена на улицата и с един удар в сърцето я убил на място. След това убиецът се прибрал и си легнал. Така, когато колегите на Милена отишли да го търсят, той излязъл, преструвайки се, че са го събудили.

След непрекъсната 24-часова работа на разследващия екип, включващ наблюдаващи прокурори, разследващи, криминалисти и психолози, Илиян Рангелов бе задържан.

В началото на юли м.г. Окръжният съд в Пловдив го осъди на 14 години затвор, защото прецени, че убийството не е извършено с особена жестокост. Младият мъж обжалва наложената му присъда, а в съдебната зала дори поиска да бъде оправдан.

В решението на апелативните магистрати обаче е посочено, че наказанието е необходимо да се увеличи, като се вземе предвид поведението на подсъдимия по време и след извършване на деянието.

Милена е била настигната на безлюдна улица в тъмната част на денонощието. Единственият, но фатален удар в сърцето е нанесен с предварително подготвен нож. След пристигането на разследващите Илиян Рангелов се е опитал да ги насочи към друго лице, което според него било с психични отклонения и се навъртало наоколо.

В същото време, като смекчаващо отговорността обстоятелство е отчетено това, че по време на досъдебното производство убиецът е направил самопризнания в присъствието на защитник, които са подкрепени и с други доказателства. Участвал е в проведения следствен експеримент и подробно е описал действията си в нощта на инцидента. По време на съдебното следствие Илиян Рангелов обаче отрекъл да е извършвал убийството.

Апелативните магистрати увеличиха и присъденото обезщетение за претърпени болки и страдания на родителите на убитата Милена от по 150 000 на по 180 000 лева за всеки от тях.

Илиян Рангелов ще остане в ареста, тъй като решението не е окончателно и подлежи на обжалване или протест пред Върховния касационен съд.