С условни присъди се разминават трима телефонни измамници, завлекли с над 40 хиляди лева възрастни хора. Те са действали на територията на Стара Загора. Мъжете на 24, 48 и 50 години се признават за виновни и така успяват да сключват споразумение с обвинителите за по-леки присъди. То е одобрено от магистратите, съобщиха от пресцентъра на Апелативна прокуратура - Пловдив.

Мъжете са осъдени за това, че в периода от 17 декември 2018 г. до 28 февруари 2019 г. в град Стара Загора в съучастие са заблудили 8 пенсионери по схемата "съдействие на полицията за залавяне на телефонни измамници". Мъжете са се представяли за служители на  „Криминална полиция“ в МВР, следователи от Национална следствена служба и дори за Главния прокурор Сотир Цацаров. Така успяват да присвоят 40 470, 82 лева. Наказанията им са 3 години лишаване от свобода условно с пет години изпитателен срок.

С определение на съда в полза на държавата са отнети шест автомобила - лек автомобил, марка „Пежо 406“, лек автомобил, марка „Опел Астра“, лек автомобил, марка „Фиат Пунто“, лек автомобил, марка „Мазда“, лек автомобил, марка „Фолксваген Пасат“ и лек автомобил, марка „Мерцедес C 270“. Автомобилите са послужили за извършване на престъплението и представляват пряка и непряка облага, придобита от престъплението.

Пострадалите лица са на възраст от 63 до 72 години. Отнетите суми в размер на общо 40 470.82 лева са изцяло възстановени. Определението на съда е влязло в сила и не подлежи на протест и обжалване.