Окръжният съд в Благоевград призна за виновен, но постанови условна присъда от 3 години "лишаване от свобода" с 5-годишен изпитателен срок за 74-годишния Стойко Янев, който преди година и половина блъсна 6-годишно момченце в Сандански. Детето почина на 3 август 2018 г. в "Пирогов".

Магистратите решиха още, че пенсионерът няма да има право да управлява моторно превозно средство за срок от 7 години и 6 месеца, съобщиха за Dir.bg от съда.

Делото бе гледано по реда на съкратеното съдебно следствие, като подсъдимият призна всички факти в обвинителния акт. Така присъдата му бе намалена с една трета, както е по-закон.

Трагедията стана на 25 юли 2018 г. Тогава екипи на ВиК в Сандански пристигнали с багер на улица "Александър Буйнов". Паркирали тежката машина на улицата и поставили сигнализация, че пътят е затворен. Около багера се събрали деца от квартала, за да го разгледат - сред тях и 6-годишният Мартин. Докато се организирали да започват работа, към служителите на ВиК се приближил възрастен мъж. Той поискал да мине с колата си покрай багера, но му било отказано. Видимо ядосан, мъжът се качил в автомобила, натиснал газта, проправил си път между багера и паркираните на тротоара коли. Миг по-късно прегазил и детето, което е било на тротоара, пред очите на майка му и баба му.

Първоначално Мартин бе приет в болницата в Сандански, където бе извършена операция по спешност, при която е изваден далакът му. След това момченцето бе транспортирано в столичния "Пирогов". Въпреки усилията на лекарите там, детето издъхна на 3 август. 

До началото на делото, което стартира през декември м.г., подсъдимият бе с мярка за неотклонение "парична гаранция" в размер на 1200 лева. Окръжният съд в Благоевград я потвърди.

Роднините на загиналия Мартин искат по-тежко наказание и са категорични, че ще обжалват присъдата. 

Това може да стане в 15-дневния законов срок пред Софийския апелативен съд. Мярката за неотклонение на подсъдимия също подлежи на обжалване.