Софийският окръжен съд наложи постоянна мярка задържане под стража на 15-годишния Мирослав Борисов, обвинен в убийството на 7-годишно момиче от село Ковачевци.

Мярката бе гледана при закрити врата, поради възрастта на обвиняемия. Според обвинението престъплението е извършено по особено мъчителен начин, с опит за изнасилване на малолетно лица.

Адвокатът на задържания заяви, че не възразява на искането на прокуратурата за налагане на мярка "задържане под стража", като смята, че към момента тя е в интерес на задържания и обърна внимание и на емоционалния шок, в който лицето се намира след извършването на престъплението.

На въпрос какво иска от съда, в залата младежът посочил, че иска да лежи в затвора.

Той бе оставен в ареста, защото има събрани достатъчно данни за авторството на деянието. Освен това магистратите преценили, че има опасност обвиняемият да се укрие или да извърши друго престъпление - няма постоянен адрес и въпреки че е ученик не живее със семейството си.

Данните до момента сочат, че обвиняемият е психически здрав и може да разбира свойството и значението на извършеното от него. В същото време са налични данни, че той се е опитал да се укрие и осуети разкриването на престъпленията, в които е обвинен.

Определението на СОС подлежи на обжалване и протест пред Апелативен съд - София.

Жестокото престъпление бе извършено на 4 юни на метри от дома на жертвата.  След като се прибрало от училище вкъщи, детето излязло навън да си поиграе, след което изчезнало. Около 300 души от махалата в Ковачевци се включиха в търсенето на момиченцето. Около полунощ то е открито мъртво в съседната къща, в която живее 15-годишното момче.

След случилото се близки и роднини на момиченцето излязоха на протест с искане за справедлива присъда. Те настояват за доживотен затвор.