Германският външен министър Хайко Маас заяви, че присъдата срещу германския журналист от турски произход Дениз Юджел "изпраща абсолютно лош сигнал" и "не съдейства също така за засилване на доверието в прилагането на принципите на правовата държава в Турция", предаде АФП, на която се позова БТА.

Истанбулски съд осъди вчера, 16 юли, задочно Дениз Юджел на 2 години и 9 месеца затвор по обвинение в разпространяване на пропаганда в полза на нелегалната Кюрдска работническа партия (ПКК).

ПКК се разглежда като терористична организация от Турция, ЕС и САЩ.

Юджел, който отхвърля обвиненията, се завърна в Берлин през февруари 2018 г., след като беше освободен от турски затвор. Журналистът остана зад решетките цяла година, без да му бъдат повдигнати обвинения.

През юни миналата година турският Конституционен съд постанови, че едногодишното задържане на журналиста в затвора без повдигнато обвинение е незаконно, като посочи, че са били нарушени правата му.

Съдебният случай обтегна отношенията между Анкара и Берлин.

Как коментира присъдата самият журналист

Дениз Юджел определи присъдата като "политическо решение" в публикация във "Велт", към който той работи, предаде ДПА.

"Така или иначе турската държава щеше да се изложи днес (вчера - б.р.). И това стана", написа Юджел под заглавие "Не съжалявам за нищо".

Съдебното решение "не променя нищо за това, което аз знаех от момента на арестуването ми: Бях задържан в плен, защото си вършех работата като журналист", посочи той.

"С това съдебно решение съдът пренебрегва турския Конституционен съд. Това показва още веднъж какво представлява турската съдебна система, а именно жалка", каза по-късно Юджел пред ДПА.

Юджел бе подкрепен от германския клон на "Репортери без граници", чийто изпълнителен директор Кристиан Мир нарече обвиненията срещу журналиста "абсурдни" и определи съдебното решение като "политическо и произволно".

Каква са обвиненията и каква е присъдата

Точният срок на присъдата на Дениз Юджел е две години, девет месеца и 22 дни, според съдебен документ. Прокурорите искаха до 16 години затвор за Юджел, сочейки като доказателство интервю, което той е направил с командира от ПКК Джемил Байък, припомня ДПА.

Присъдата може да бъде обжалвана в 7-дневен срок.

Съдът пренебрегна Конституционния съд. Те пренебрегнаха нашата защита и законите, каза неговият адвокат Вейсел Ок след произнасяне на присъдата, като добави, че ще обжалва съдебното решение.

Юджел бе обвинен в разпространяване на пропаганда в полза на ПКК, така и на живеещия в САЩ ислямски проповедник Фетхуллах Гюлен, обвиняван от Анкара за опита за преврат от юли 2016 г. Журналистът бе обвинен също в подбуждане към враждебност и омраза.

Съдът оправда вчера Юджел по обвиненията подстрекаване към омраза и в пропоганда в полза на ислямския проповедник Фетхуллах Гюлен, съобщи неговият адвокат.

Съдът е решил да подаде два отделни иска срещу Юджел в истанбулската главна прокуратура за съдебно преследване на журналиста за обида на президента и на турската държава, съобщава ДПА.

Съдът цитира статия на Юджел от 2016 г., в която е показано турско знаме и снимка на президента Реджеп Тайип Ердоган под заглавие "пучист". Друг иск е подаден заради обида на държавата във връзка с моменти от защитата на Юджел, е посочил съдът.

Само ограничен брой наблюдатели бяха допуснати в съдебната зала заради мерките във връзка с пандемията от коронавируса.

Арестът на Юджел доведе до продължителна криза в отношенията между Турция и Германия, съюзнички от НАТО, припомня Ройтерс. Малко след ареста на Юджел Берлин забрани на турски министри да говорят пред митинги на турски граждани, живеещи в Германия, а турският президент Реджеп Тайип Ердоган нарече Юджел агент-терорист и Анкара обвини Германия в подкрепа на мрежата на Гюлен.

През май миналата година Юджел заяви в показанията си пред берлински съд, че е бил измъчван от турски служители, докато е бил в турски затвор, което Анкара отрича, припомня ДПА.