Апелативният съд във Велико Търново потвърди най-тежката мярка "задържане под стража" за турския шофьор, който предизвика на 6 август тежката катастрофа с румънски туристически автобус край Велико Търново. Съдът остави без уважение искането на обвиняемия за изменението на мярката, постановена от Окръжния съд в по-лека.

Турският шофьор Джингиз Джан се яви на заседанието, въпреки че законът не го задължаваше. Пред магистратите водача на автобуса се разплака и заяви, че съжалява за случилото се, предаде NOVA.

И този път от държавното обвинение настояха водачът да остане зад решетките, тъй като не е български гражданин и може да се укрие, а Турция не е държава от ЕС, и няма спогодба за екстрадиция.

35-годишния Джингиз Джан е привлечен в качеството на обвиняем по досъдебно производство на Окръжна прокуратура - Велико Търново за това, че на 6 август, около 2:00 часа, на първокласен път Русе - Свиленград, в землището на село Крушето, при управление на автобус "Мерцедес" с румънска регистрация, нарушил правилата за движение по пътищата по чл. 20, ал.1 и 2, като водач не е контролирал моторното превозно средство, което управлявал и не се е движил със съобразена с пътните условия скорост. В резултат на това е предизвикал пътнотранспортно произшествие и по непредпазливост причинил смъртта на четири лица, пътували в автобуса.

Апелативен съд - Велико Търново намира, че са налице предпоставките за вземане на мярка за неотклонение "задържане под стража" спрямо обвиняемия и затова потвърди определената от Окръжен съд - Велико Търново мярка, като правилна и законосъобразна. Определението не подлежи на обжалване.

Действията по разследването продължават под ръководството на Окръжна прокуратура-Велико Търново.