Задържаха турски гражданин на Калотина с пистолет със заличени номера. Случката е станала около 14,50 часа на 27 май, когато мъжът влязъл на територията на България от Сърбия с лек автомобил "Мерцедес", през митнически пункт Калотина. Без знанието и разрешението на митниците той пренесъл през границата огнестрелно оръжие и боеприпаси - пистолет марка "Browning", кал. 7,65 мм, със заличен сериен номер, годен за употреба, и девет патрона, кал. 7,65 мм, съобщават от прокуратурата.

Съдът е уважил искането на Окръжна прокуратура-София за определяне на мярка за неотклонение "задържане под стража" спрямо турския гражданин, привлечен към наказателна отговорност за незаконно пренасяне на оръжие и боеприпаси, съобщиха от прокуратурата.

Понастоящем обвиняемият е с мярка за неотклонение "задържане под стража". Разследването по досъдебното производство продължава под ръководството на Окръжна прокуратура-София. За провинението законът предвижда наказание "лишаване от свобода" от три до десет години и глоба от 20 хиляди до 100 хиляди лева.

В хода на разследването са събрани достатъчно доказателства за виновността на мъжа, който бил привлечен в качеството на обвиняем. Съдът е приел доводите на прокурора в Софийска окръжна прокуратура относно това, че съществува реална опасност извършителят на престъплението да се укрие.

Обвиняемият няма постоянен или настоящ адрес в България. Живее в Германия, пътувал за Турция, като планирал да премине през територията на страната транзитно.