Сотир Цацаров подкрепи идеята за разработване на механизъм, по който председателите на Върховния касационен съд и Върховния административен съд и главният прокурор да може да бъдат разследвани и обвинени извършени престъпления, както и да им бъдат образувани дисциплинарни производства в случаи на тежки нарушения на служебните им задължения, съобщи БНР.

Преди дни министърът на правосъдието Данаил Кирилов съобщи, че една от първите му задачи е да се изработи механизъм за предсрочно прекратяване на мандата на тримата големи в съдебната власт при извършени от тях нарушения. Той уточни, че България е длъжна да направи това, защото вече няколко пъти ни е направена забележка от Брюксел. Трябвало да се уточнят критериите при какви нарушения ще могат да бъдат освобождавани от длъжност висшите магистрати и кой орган ще има тези правомощия.

Кирилов подчерта, че текстовете няма да засегнат сегашните мандати на Сотир Цацаров (изтича през септември тази година), на Лозан Панов (ВКС, 2022 г.) и на Георги Чолаков (ВАС, 2024 г.).

"Това няма нищо общо с личността и индивидуалността на когото и да е от всеки един от тримата", подчерта новият министър, който зае поста след оставката на Цецка Цачева заради Апартаментгейт.

"Ние сме го обсъждали с г-н Кирилов, вчера то бе обсъдено и с г-н Тимерманс (зам.-председателят на ЕК Франс Тимерманс - б.р.). Това предложение среща разбиране и бих казал много силна подкрепа от Европейската комисия. Не става дума за предсрочно прекратяване на мандатите, става въпрос за механизъм, при който т.нар трима големи, към които временно спадам и аз, да могат да бъдат разследвани, както и срещу тях да се провежда дисциплинарно или наказателно производство в случай на обвинение за извършено престъпление или тежко нарушение на служебните задължения", заяви днес Цацаров във Велико Търново, където участва в честванията на 140-годишнината от приемането на Търновската конституция.

Главният прокурор не посочи кога се очаква този механизъм да бъде изработен и да започне да действа.

От думите му обаче се разбира, че не става дума само за регламент за наказателно преследване на тримата големи, но ще се подготвят и промени в Закона за съдебната власт, за да се уреди и процедура за търсене на дисциплинарна отговорност от тях.