Специализираният наказателен съд постанови най-тежката мярка за неотклонение "задържане под стража" спрямо трима от шестимата задържани при специализираната акция в Казанлъшко.

При полицейската операция, проведена в неделя вечерта, бяха арестувани 6 души, сред които и служител на завод Арсенал. Те са заподозрени в в организирана престъпна група за преработка, сглобяване и продажба на незаконни бойни огнестрелни оръжия.

Магистратите уважиха искането на прокуратурата за налагане на най-строгата мярка и остави Петър Гидиклийски, Ерол Алендаров и Красимир Стефанов в ареста за постоянно.

Според държавното обвинение за тях може да се направи обосновано предположение, че са извършили престъплението, за което са им повдигнати обвинения. От там са категорични, че има реална опасност да се укрият или да извършат ново престъпление.

Горо Чаушев пък е освободен под "парична гаранция" от 3 000 лева. Той е бивш собственик на ферма за щрауси в с. Крън. 

Останалите двама задържани - Назъм Неби и Николай Убчев съдът остави без мярка за неотклонение.

В хода на претърсванията в домове и имоти на Тонев, Алендаров и Гидиклийски бяха открити и иззети 7 автомати "Калашников"; 1 пистолет Макаров; 1 картечен пистолет; 5 карабини, множество боеприпаси и части, изнесени от "Арсенал".

Следенето е стартирало през август м.г., когато в ГД БОП е постъпил оперативен сигнал , преди около месец е било извършено контролирано плащане за покупка на един автомат с белязани пари. Банкнотите са били намерени в част от задържаните.