Българската прокуратура е отправила молба за правна помощ до британските власти за извършване на следствени действия, свързани с дело за блудство. Това съобщи пред репортер на БТА говорителят на Районната прокуратура в Сливен Христина Блецова.

Става дума за 43-годишния британски поданик Даниел Хъл, когото през 2019 година Районна прокуратура - Сливен предаде на съд за извършване на блудствени действия спрямо осем момчета в сливенския квартал "Надежда".

Блецова припомни, че производството за блудство е било прекратено, защото всички свидетели са се отметнали от показанията си. Хора от квартала тогава дори излязоха на протест в защита на Хъл, който е бил пастор там.

Към британските власти са отправени искания за следствени действия, свързани с разпити на свидетели в чужбина, но те все още не са изпълнени, посочи Блецова, а делото е висящо.

През 2016 година мъжът е издирван с европейска заповед за арест от Великобритания във връзка с разследване за сексуални престъпления.

Междувременно от Окръжният съд в Сливен съобщиха, че спрямо Даниел Хъл е постановена присъда за данъчни престъпления - не е декларирал и платил данъчни задължения в големи размери - 3774 лв. След като е внесъл необявеното данъчно задължение с лихвите, той е бил освободен от наказателна отговорност и му е наложена глоба в размер на 1000 лв.