Стара Загора е рекордьор по дела за обиди и клевети в социалните мрежи. Проучване на bTV показва, че с масовото навлизане на социалните мрежи, търсенето на публичност веднага било открито в Стара Загора. С възникването на първите градски "Фейсбук" групи започнали и делата за клевета.

Оказва се, че освен първото дело за "Фейсбук" обида и клевета, тук подобни процеси са и най-масова практика.

Първият осъден в България е общинският съветник Янко Янков. "Осъдиха ме, защото казах, че един е отсякъл едно дърво, аз съм първият осъден изобщо в държавата", споделя Янков пред bTV.

Негов основен опонент във войната в социалните мрежи е администраторът на най-масовата група в града. Двамата се съдят непрекъснато.

"Аз съм го съдил многократно, той ме е съдил, но не ме осъди. Наклевети ме, че съм построил незаконна постройка", казlа Йордан Йорданов.

И въпреки че не отричат, че често съдебните дела се ползват и като политически инструмент, хората в града се гордеят, че точно те са първите, развили тази ниша в българското правосъдие.

Последният случай е от преди дни, когато кметът на града Живко Тодоров заведе иск към свой съгражданин, нарекъл го "смешник" във Фейсбук.